De wereld veroveren met elektrische voertuigen: de ambitie van Go Green is grenzeloos

Published on

Gwen de Vos van Steenwijk en Jos Schelfhout van Navigator Network Executive Search spraken met Doeke Boersma van GO Green. Hij heeft het, samen met Donny van den Oever, uitgebouwd tot één van de grootste aanbieders van elektrische leasevoertuigen voor de zakelijke markt. Ze hebben dertigduizend voertuigen in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk en klanten zoals Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd.nl), Domino’s en de politie.
Daarnaast is hij oprichter van deelscooterplatform Go Sharing, dat onder leiding van Raymon Pouwels sinds 2019 de consumentenmarkt bestormt met inmiddels vijfduizend elektrische voertuigen in Nederlandse steden, België, Oostenrijk en Duitsland. Onlangs heeft Opportunity Partners, het investeringsbedrijf van Brand Loyalty-oprichter Robert van der Wallen, vijftig miljoen euro in Go Sharing geïnvesteerd.

“Waar we ons nu vooral nog richten op elektrische last-mile oplossingen in de vorm van elektrische leasefietsen en scooters, zal onze dienstverlening verschuiven naar een geheel elektrisch aangedreven journey. Pak een elektrische deelscooter naar een hub op de rand van de stad, daar in een elektrische deelauto naar het vliegveld, stap in een elektrisch vliegtuig en huur bij aankomst een elektrische auto. Misschien wil je op je bestemming wel een e-bike huren? Regelen we dat! Alles binnen deze cirkels gaat door GO Green aangeboden worden, let maar op.”
Aan het woord is Doeke Boersma, Managing Partner van de GO Green. De fonkeling in zijn ogen wanneer hij praat over deze toekomstvisie is aanstekelijk, maar hij blijft bescheiden: “Ik heb het gevoel dat we nog niet eens veel hebben gedaan. We beginnen pas!” Een terugblik naar de successen van GO Green’s voorloper GreenMo laat een ander beeld zien.

Hoe GreenMo de marktleider in de verhuur van elektrische scooters is geworden
In 2005 startte GreenMo’s voorloper Novox met het importeren van scooters uit China om deze te verkopen aan de particuliere markt. Toen duidelijk werd dat de zakelijke markt er ook oren naar had, hebben ze de keuze gemaakt om zich daar volledig op te richten. Uiteindelijk heeft GreenMo continu overnames door heel Europa uitgevoerd om op die manier een breed netwerk uit te rollen met lokale servicepunten. “Service is voor ons zo’n ontzettend belangrijk onderdeel. Een stilstaand voertuig kost heel veel geld, vooral in gederfde inkomsten, dus moeten we supersnel het probleem oplossen. Ons onderhoud is zo goed dat bijvoorbeeld een elektrische vloot uit 2009 nu nog steeds rondrijdt”, vertelt Doeke trots.

Een nieuwe investeerder geeft de groeiambitie een boost
“Onze ambitie is om flink te groeien, ofwel door nieuwe klanten zoals thuisbezorgd.nl, de 10-minuten boodschappendiensten en de Politie aan te trekken, ofwel door het doen van overnames. Maar als we deze groei echt door willen zetten, hebben we een vliegwiel nodig. Rabo Corporate Investments heeft ons daarbij al flink op weg geholpen, maar dankzij Opportunity Partners kunnen we nog sneller landen gaan veroveren en zo een substantieel marktaandeel pakken in die regio’s. Ook zijn we bezig met een pilot met een vooraanstaand automerk om onze elektrische wereldverovering verder vorm te geven”, aldus Doeke. “We blijven onszelf steeds opnieuw uitvinden om de volgende stap te kunnen zetten.”

Alles draait om de juiste mensen
Uitbreiden met nieuwe soorten klanten en landen vraagt ook om een personeelsbestand dat meegroeit. Het is juist voor een snel groeiende en ambitieuze organisatie als GO Green heel belangrijk om elke fase van groei op de juiste manier aan te vliegen. Inmiddels heeft Navigator Network als business partner veel kunnen bijdragen aan deze groei. “Zij zijn voor ons een partij waarmee we echt goed kunnen schakelen. Zij begrijpen onze cultuur en weten welke competenties wij nodig hebben” legt Doeke uit. Volgens Doeke zijn ze nog maar net begonnen: “We zien zo veel potentie voor groei in allerlei sectoren. De wereld staat klaar om veroverd te worden met elektrische voertuigen en het team van GO Green is daarvoor opgeladen!”