Jorg Oostdam van Zed Candy over groei: Wij zijn de ‘new kid on the block’, de brutale uitdager van de status quo.

Published on

Jos Schelfhout van Navigator Network Executive Search sprak met Jorg Oostdam van Zed Candy, producent van snoep dat velen tot de verbeelding spreekt. Zo zijn ze de makers van Jawbreaker, Fireballs en vele andere Gumballs, Jelly Beans en Chews. Een gesprek over de transitie van een familiebedrijf en wat daarbij komt kijken: van het ontwikkelen van een missie, het maken van strategische keuzes tot en met het sturen van de bedrijfscultuur.

Achtergrond
Zoals de naam al doet vermoeden begeeft Zed Candy zich in de wereld van het snoepgoed. Het bedrijf werd opgericht in 1998 en heeft in 2001 een aantal mooie merken gekocht die al bestaan sinds de 50’er jaren. Het is van origine een Europees bedrijf met haar roots in Ierland. Gezien de wens om meer internationaal te opereren is in 2007 gekozen voor een fabriek in China. De rol van Jorg Oostdam bij Zed Candy begon ruim twee jaar geleden; hij werd aan boord gehaald als CEO en mede-eigenaar met als doel het bedrijf naar een grotere en betere toekomst te leiden. Oostdam heeft onder andere 16 jaar bij Mars gewerkt en was dus geen onbekende in de wereld van confectionary.

Samen met investeerder Nimbus heb je de boel behoorlijk gereorganiseerd?
“Nimbus heeft een voorkeur voor bedrijven in de ‘maak’-industrie waar in de operatie nog veel te verbeteren is. Én waar ze bijvoorbeeld met een ‘buy & build’ strategie het bedrijf nog groter en aantrekkelijker kunnen maken. Het gaat dus om een combinatie van operationele efficiëntie en schaalgrootte die ervoor zorgen dat ze het bedrijf na bepaalde tijd weer succesvol kunnen doorverkopen. Zonder daar overigens een harde deadline aan vast te knopen; ze hebben een lange termijn visie.”

Wat is jullie positie op de markt?
We zijn echt een ‘challenger’, en die rol past goed bij ons. Een beetje de ‘new kid on the block’, de brutale uitdager van de status quo. Bij kindersnoep hoort een behoorlijke innovatiegraad en dat kunnen wij als geen ander. Wij zijn altijd vooruitlopend geweest in nieuwe smaken, texturen, designs en verpakkingen. Beter dan sommige grote spelers spelen wij in op actualiteiten als feestdagen en sportevenementen. Zo zetten we unieke concepten neer en verdienen we onze plek in de schappen.”

Hoe gaan jullie om met de discussie over de nadelen van suiker?
“Ik sta daar vrij nuchter in, aangezien snoep een echt verwenproduct is waarbij andere verwachtingen spelen. Het is niet een product waar je geen suiker in verwacht en dat het er dan toch stiekem in zit. Wel springen we in op de trend van betere recepturen met bijvoorbeeld alleen natuurlijke kleur- en smaakstoffen als ingrediënten. Daarnaast zetten we in op ‘portion control’ middels kleinere snoepjes en uitdeelverpakkingen zodat kinderen op een verantwoorde manier met snoep om leren gaan.”

Wat is jullie missie en visie?
“Ik ben nog steeds enorm enthousiast over onze missie: “being the Champions of Chewy Candy”. Van oudsher zijn we beroemd om onze ‘bubblegum’, hierin zijn we heer en meester en dat willen we graag zo houden. We weten als geen ander hoe je goede kauwgom maakt, en voegen daar bijzondere smaken, kleuren, designs en verpakkingen aan toe. Recent zijn we ook vol passie met kauwbonbons (chews) gestart, in allerlei bijzondere vormen en smaken, maar ook geheel vrij van gelatine wat in dit segment nog vrij uitzonderlijk is.”

Hoe willen jullie groeien?
“Onze ‘roadmap’ bestaat uit zowel organische als niet-organische groei. De organische groei komt onder andere uit geografische expansie; we doen reeds zaken in 45 landen maar dat kunnen er nog veel meer worden. En in de landen waar we al zitten kunnen we groeien door naast snoepwinkels en convenience stores ook veel actiever in supermarkten te zijn. Natuurlijk zullen ook de kauwbonbons sterk aan de groei bijdragen, aangezien dit een grote markt is waar we zeker een aandeel kunnen opeisen. Mochten we daarnaast een vergelijkbaar bedrijf met goede synergiemogelijkheden tegenkomen, zijn we uiteraard bereid om beiden samen te voegen. Het plan is dus om organisch te groeien en als er iets moois op on pad komt, is dat een mooie aanvulling.”

Waar loop je tegenaan? Welke hindernissen ben je tegengekomen?
“Het bedrijf was eigendom van de oprichter, een echte ondernemer. Hij heeft het heel goed gegaan, maar als je snel groeit zonder duidelijke structuur worden dingen al snel té divers en té complex. Het eerste waar ik het hele bedrijf van heb doordrongen is de noodzaak van ‘simplificatie, standaardisatie en professionalsering’. Dit is het motto dat we dagelijks toepassen in alle stappen die we zetten van idee tot implementatie. Dus van hoe ziet de lay-out van onze fabriek eruit tot de manier waarop onze klanten producten kunnen bestellen.”

Hoe belangrijk zijn jullie mensen?
“Uiteindelijk hangt alles daarvan af! Business is een teamsport. We hebben uiteraard veel medewerkers in China, maar inmiddels ook steeds meer in Europa en andere delen van de wereld. Mede dankzij jullie, Navigator Network, zijn we op sleutelposities aan hele goede mensen gekomen. Jullie weten precies welk profiel bij ons past, dat is heel fijn en makkelijk werken. Wij zien leveranciers ook echt als een verlengstuk van onze organisatie. Uiteraard merken wel cultuurverschillen met China, daar besteden we ook veel aandacht aan. Het is immers belangrijk om continu in verbinding te blijven en samen elke dag vooruitgang te boeken. Als we daarbij ook nog een beetje lol hebben, dan wordt werken in snoepgoed echt een feestje!