Jorg van der Heijden: "Met onze actieve aanpak, waarin we meedenken met de ondernemers van onze portfoliobedrijven, faciliteren we groei."

Published on

Jos Schelfhout en Gwen de Vos van Steenwijk van Navigator Network Executive Search spraken met Jorg van der Heijden van Holland Capital. De twee bedrijven zitten samen om de tafel omdat Navigator Network Holland Capital verder helpt te groeien door goede mensen voor hen te zoeken. Holland Capital beschikt over een groot team. Deze mensen hebben ervaring met ondernemen en gebruiken dat om groei van de portfolio bedrijven te realiseren.

Achtergrond
Holland Capital investeert sinds 1981 in kansrijke Nederlandse en Duitse MKB-ondernemingen met groeiambitie. De investeerder heeft in deze periode ruim 150 investeringen gerealiseerd. Holland Capital focust zich specifiek op de sectoren Healthcare en Technology. Samen met de managementteams van de bedrijven waar zij in investeren hebben zij het gezamenlijke doel om groei te realiseren.

Jorg van der Heijden
“Onze investeringsfirma bestaat ruim veertig jaar. We hebben twee soorten fondsen: de ‘buy out’ fondsen voor een meerderheidsbelang en uitkoop. En de ‘venture growth’ fondsen die gaan over investeringskapitaal. In dat laatste deel zit ik. Dat doen we in twee categorieën: Healthcare en Technology. Vroeger waren dat twee gesplitste fondsen, we hebben ervoor gekozen ze te bundelen in één fonds omdat we zien dat die twee werelden steeds meer naar elkaar toe groeien. Hier ligt de heritage, kennis en ervaring van Holland Capital.”

Door te focussen op Healthcare en Technology kun je meerwaarde toevoegen omdat jullie kennis hebben van die werelden?
“Klopt, als je toegevoegde waarde wil leveren, moet je weten hoe zo’n markt werkt. Als je te breed gaat zitten, dan moet je van veel dingen de ins en outs weten, dat is niet te doen. Technology is al breed genoeg, daarbinnen focussen we ons voornamelijk op SaaS-oplossingen. Binnen SaaS richten we ons op gebieden als Artificial Intelligence en Data. Zo kijken we telkens naar gebieden waar we veel van af weten, waar we een netwerk hebben en waar onze investeerders extra waarde kunnen bieden. Dankzij onze ervaring kunnen wij bijvoorbeeld iets toevoegen op het gebied van commercie, internationalisering en het neerzetten van een schaalbaar platform. Met als doel: Hoe groei je samen en werk je toe naar een logische exit? Technology kun je op verschillende manieren inzetten, wij kijken hoe het bedrijf kan focussen op een bepaald gebied zodat de kans groot is dat het een speler wordt die interessant is voor meerdere partijen.”

Wat doen jullie als venture capitalist?
“Wij graven ons in. Wij zijn vooral gericht op strategie en proberen antwoorden te vinden op de vraag waar de markt naar toe gaat. Hoe gaat een speler zich ontwikkelen en wat kunnen wij doen om dat te versnellen? Hoe geven we meer focus aan het bedrijf zodat het meer waarde krijgt? Meer dan naar de huidige cijfers en wat er nú uitkomt, kijken we naar de potentie van het bedrijf. Bij venture & growth stoppen we groeigeld in een bedrijf om het verder te laten groeien.

Jullie zijn een actieve investeerder?
“In totaal hebben we een team van 30 mensen en binnen venture en growth werken we met 8 mensen, dat is best een groot team. Dankzij deze grootte van het team hebben we veel aandacht voor onze investeringen. Wij gaan uiteraard niet op de stoel van het management zitten bij onze bedrijven, maar we gaan wel actief helpen waar dat waarde brengt. Bij onze portfolio bedrijven zijn we al veel uitdagingen tegengekomen die ook voor andere scale-ups gelden. Die ervaring zetten we in, bijvoorbeeld op het gebied van internationalisering of pricing. Zo hoeft het management niet het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen ze sneller stappen zetten.”

Heb je een mooi voorbeeld uit jullie portfolio?
‘Voor het bedrijf Eshgro hebben we de afgelopen periode actieve stappen gemaakt. Dit bedrijf bouwt slimme oplossingen die organisaties meetbaar sneller, eenvoudiger en veiliger laten (samen)werken in de cloud. Ten eerste hebben we het bedrijf naar een hoger niveau getrokken door het platform geschikt te maken voor schaalbaarheid; een duidelijke strategie en focus zorgden voor een betere performance. Vervolgens hebben we Eshgro gefuseerd met een ander bedrijf zodat het een veel grotere schaal had en beter in de markt staat. Met joined efforts is het een succesverhaal met snelle groei geworden.”

En waar liggen jullie uitdagingen?
“Vooral om ervoor te zorgen dat we de juiste mensen aan boord hebben. Daarom zitten we ook met jullie om de tafel. Ons DNA zit in de mensen die voor ons werken. We zijn op zoek naar mensen die buiten de gebaande paden meedenken met ondernemers, zo kun je het verschil maken. Met beperkte informatie moet je in ons vak een gecalculeerd risico durven maken. Het is ongelooflijk leuk werk. We werken hard, daarnaast is er veel ruimte voor lol. Er wordt van alles georganiseerd; zoals skitrips, wielrennen en varen met onze eigen boot.”

Tot slot, hoe zie je de toekomst?
“Die zie ik positief tegemoet. Ook als de economie minder gaat draaien liggen er kansen voor investeerders om in mooie bedrijven te investeren voor redelijke prijzen. Wij zijn begin dit jaar een nieuw fonds gestart, ons vierde. En er komen alleen maar mooie investeringen bij!”

×

Welcome to Navigator Network!

We advise companies on how they can set up their team or organisation by identifying their goals and how to attain them. This requires proactive thinking, and determining which characters and personalities work well together, and which experience and competencies complement each other. If you are interested or have a question, please send a WhatsApp message.